Cum funcționează platformele offshore: ingineria din spatele extragerii petrolului

de: Andrei Tilimpea
23 01. 2023

Odată ce un depozit de petrol a fost găsit la adâncimea sub fundul mării prin sondaj geologic și imagini prin satelit și permisele necesare obținute, unitățile mobile de foraj (MODU)  vor începe să pătrundă în Pământ sub fundul mării.

Există patru tipuri principale ale acestor MODU-uri care pot fi utilizate, în funcție de condițiile mării și de adâncimea fundului oceanului.

  1. Un submersibil sau o barjă MODU are stâlpi de oțel pe punte pentru a susține platforma de foraj. Acestea sunt cele mai utilizate la aproximativ 9-10,5 metri adâncime în apele calme, deoarece barja se sprijină pe fundul mării.
  2. Un jackup este o platformă pe o barjă plutitoare. Instalația este suspendată sau „jacked” deasupra carenei bărcii. Picioarele se extind până la fundul mării, dar de obicei nu pătrund în el. Acest tip de platformă este utilizat la aproximativ 160 de metri adâncime.
  3. O navă de foraj este o navă care are o instalație de foraj deasupra și o gaură în carenă prin care forajul trece direct în fundul mării. Acestea pot funcționa la adâncimi de până la 3,7 kilometri.
  4. Semisubmersibile plutesc la suprafață, iar unele pot fi convertite de la instalații de foraj în instalații de producție odată ce petrolul este găsit. Ele pot fi asigurate folosind ancore și lanțuri care pot fi controlate pentru a ține seama de derivă.

Odată ce puțul inițial a fost săpat de către MODU, o structură mai permanentă numită platformă de producție va fi de obicei construită deasupra, pentru a capta petrolul. În unele cazuri, MODU-ul va fi transformat într-o instalație de producție pentru captarea petrolului, mai degrabă decât într-o instalație de foraj.

Aceste platforme pot fi structuri de inginerie enorme care sunt uneori aduse cu barca pentru a fi montate pe mare. Cea mai mare platformă de foraj offshore din lume, Berkut, cântărește peste 200.000 de tone și este situată în largul coastei Pacificului rusesc.

Ce sunt instalațiile de producție

Instalațiile de producție variază ca dimensiune și aspecte tehnice în funcție de adâncimea oceanului și de condițiile mării, dar funcționează în mare parte în același mod larg.

Unele tipuri de instalații de producție sunt atașate la fundul mării prin cabluri și ancore; unele sunt fixate folosind turnuri înalte; iar alte platforme au pontoane plutitoare pentru a susține greutatea platformei. Instalațiile de producție mai moderne folosesc sisteme de poziționare dinamică pentru a le menține stabile și pot avea chiar elice sub pontoane pentru a permite platformei să se deplaseze.

Conductele care coboară de la vârful platformei până la fundul oceanului pot fi de câteva sute de metri mai înalte decât orice zgârie-nori de pe Pământ. Instalațiile de producție pot avea, de asemenea, o stivă, o flacără care arde gazele reziduale care sunt colectate pe măsură ce petrolul iese din fundul mării. De obicei, platformele offshore au, de asemenea, heliporturi, locuințe și bărci de salvare pentru echipajul care lucrează pe ele, care deseori stau pe platformă departe de casă săptămâni întregi.

Pentru procesul de extracție, burghiul este trecut printr-o țeavă de oțel pe fundul oceanului, unde treptat, în etape, țevi de foraj mai înguste sunt folosite pentru a crea o garnitură de foraj care duce la petrol. Aceste țevi pot fi îmbrăcate în ciment sau prevăzute cu carcase de oțel pentru a le face mai stabile.

Acest proces de foraj poate dura multe luni sau chiar ani înainte ca instalația să poată fi convertită într-o instalație de producție. Instalațiile au un sistem de ridicare pentru ridicarea și coborârea țevii de foraj. Măsurile de siguranță, cum ar fi un dispozitiv de prevenire a erupțiilor care este de obicei montat în partea superioară a puțului de pe fundul oceanului, pot ajuta la controlul fluxului de petrol și gaze care urcă prin suprafața Pământului. Sistemele de pompare sunt adesea folosite pentru a curăța noroiul din garnitura de foraj sau, în etapele ulterioare, ajută la presurizarea uleiului să curgă în sus.

Odată ce platformele platformelor petroliere au atins limita de viață comercială și sunt considerate ca nu mai sunt profitabile, unele sunt demontate și luate. Alții, totuși, au găsit un nou scop în programele de platforme la recif, care oferă recife artificiale pentru viața marine.